Kategorier
Hälsa och skönhet

Hur blir man av med mjäll?

Vitt och fjälligt på axlarna och i huvudet är inte roligt. På markaden finns många typer av schampo och andra produkter som sägs minska dessa besvär men vad hjälper egentligen och vad är egentligen det där vita äckliga som snöar ner i nacken? Vi ska fördjupa oss lite i ämnet mjäll och se hur man kan bli av med det på lättaste och bästa sätt.

Vad är mjäll?

Huden förnyar sig hela tiden och små osynliga hudflagor faller bort. Det är naturligt och sker hela tiden och är inget att oroa sig för. Men när det blir mycket på en gång blir det ett besvär som vi brukar kalla mjäll. Enligt vårdguiden så kan mjäll bero på en jästsvamp i hårbotten. Det är en jästsvamp som finns naturligt hos alla människor men som vi av någon anledning reagerar på i vissa perioder i livet. Mjäll är ofta mer vanligt i puberteten då mycket förändras i kroppen. I puberteten är det också vanligare med acne och finnar. Läs här hur du blir av med den typen av besvär. Mjället kan också bero på torr hårbotten. Det kan i sin tur bero på att vi använder för mycket konstgjorda hårprodukter. Olika parfymerade sprayer, geléer och annat kan öka besvären. Men mjäll förekommer även i fet hårbotten. Den feta typen av mjäll brukar ligga kvar i hårbotten som en hinna eller klibba fast på hårstråna inne vid roten.

Behandling mot mjäll

Om mjället beror på torr hårbotten så kan besvären minska genom att välja ett mjällschampo. Börja med ett milt mjällschampo från vanliga mataffären och sluta samtidigt att använda produkter som torkar ut hårbotten. Denna torra typ av mjäll är lättare att bli av med än den som har andra orsaker.

Svåra mjällbesvär

Om du har svårare mjällbesvär och har provat att använda vanliga mjällschampon kan det vara idé att gå till apoteket och fråga efter ett mjällschampo som innehåller selen. Det kan mildra besvären och återställa huden i hårbotten till sitt normala stadie. Om besvären ännu inte lindras finns mjällschampo som innehåller ketokonazol receptfritt på apoteket. Dessa typer av schampo behandlar jästsvampen som kan ha orsakat problemen. Det är ett starkare preparat som bör användas två gånger i veckan under en begränsad tid. Fråga på apoteket så kan de säkert hjälpa dig. Om du inte blir av med besvären ens efter att ha använt denna typ av schampo så är det dags att söka vård för dina besvär. På vårdcentralen kan de hjälpa dig. Jag hoppas att denna text varit till användning för dig och att du blir av med dina mjällbesvär.

Läs också: Hur blir man av med finnar?

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *