Kategorier
Hälsa och skönhet

Hur blir man av med finnar?

De flesta drabbas i någon period i livet av acne, eller finnar som vi brukar säga i vardagligt tal. Det är vanligare i tonåren men människor i alla åldrar kan periodvis drabbas av ökad acne. Det beror inte på oren hy men genom att tvätta rätt och använda vanliga produkter kan man minska sina besvär. Och kläm för guds skull inte på dem. Det förvärrar alltid problemen!

Varför får man finnar?

Finnar beror på att de talgkörtlar som finns i huden blir inflammerade. I ansiktet, på ryggen och bröstet är talgkörtlarna extra stora och det är därför vanligare att man får problem med acne där. Hormoner påverkar uppkomsten av finnar och det är därför vanligast i tonåren när man får förändringar i hormonbalansen. Även vuxna kvinnor kan ha besvär med acne under vissa delar av menstruationscykeln. Den vanligaste formen av acne är den som uppkommer i tonåren och läker ut av sig själv när hormonbalansen förändras. Det är inflammerade talgkörtlar som blir inflammerade och visar sig som en liten röd svullnad. Det finns även en svårare form av finnar som blir som cystor som varar och gör mycket ont. Denna typ av acne lämnar ofta kvar ärr. Eftersom det är vanligast i ansiktet så kan det ge stora psykiska problem. Men det går att få hjälp om man har drabbats av svår acne.

Bli av med acne

Om man har vanliga ungdomsfinnar så är det bra att tvätta ansiktet morgon och kväll med någon mild tvål eller speciell ansiktstvätt. Det är viktigt att hålla huden ren men det finns ingen poäng med att tvätta ansiktet mer än två gånger per dag. Om huden blir torr måste den återfuktas med en kräm som inte innehåller fett eller olja. Om du blir störd av din hud så går det att täcka finnarna med ett hudfärgat täckstift. Det kan också vara lockande att täcka med ett tjockt lager smink. Det gör att huden inte kan andas och du täpper till porerna. Om du använder mycket smink kan det göra att besvären ökar. Välj tillfällena att använda smink, du kanske inte behöver det när du tränar till exempel och så att huden kan andas då. Fundera också på vad det är för produkter du använder i ansiktet. Välj en underlagskräm som inte innehåller fett och som inte täpper till huden så mycket. Det kan vara värt att lägga lite mer pengar på en kräm som inte förvärrar dina problem. Fråga på apoteket eller en välsorterad butik så kan du hitta krämer och tvättprodukter som passar din hudtyp.

Svår acne

Är det svår acne det handlar om så är det dags att söka läkarvård. Det är vanligt under tonåren att äta någon medicin mot svår acne. Sök hjälp på vårdcentralen så kan du få hjälp hos en hudläkare.

Läs också: Hur får man vitare tänder?

Ett svar på ”Hur blir man av med finnar?”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *