Kategorier
Arbete

Hur skriver man ett bra CV?

Ett CV ska tillsammans med det personliga brevet sälja in dig för en potentiell arbetsgivare och visa varför du är perfekt för jobbet. CVt och det personliga brevet har delvis olika syften. I CV ska du enkelt och tydligt visa vad du har gjort och när. Det ska ha en tydlig struktur med underrubriker så att det är enkelt att scanna av och se om du har de förkunskaper som krävs för tjänsten. Skriv alltid allt i kronologisk ordning med det som du har gjort sist överst. Har du pluggat tidigare och sedan arbetat några år så kommer arbetslivserfarenheten komma före studierna i CVt. Det är oftast viktigast för arbetsgivaren att få reda på vad du har gjort sist för det är troligtvis det det nya jobbet ska bygga vidare på.

Underrubriker i CV

Strukturen och tydligheten är det allra viktigaste när du gör ditt CV. Det lättaste är att använda någon färdig CV-mall som du hittar på nätet eller i ett ordbehandlingsprogram. Är arbetet att arbeta med design och utformning så kan det vara värt att lägga extra energi på att göra ett personligt och snyggt CV.

Arbetslivserfarenhet

Här beskriver du i korthet arbeten du haft. Ta bara med det som är väsentligt. Om du sommarjobbade på bensinmack en gång och nu söker jobb som ekonom och du redan har arbetat på tre banker så kanske det inte är så viktigt. Är det däremot ditt första ekonomijobb efter studierna så kan det vara viktigt att visa att du har arbetat på somrarna under studierna och att du klarar av att sköta ett jobb med kontakt med människor. Är det nya ekonomijobbet du är intresserad av på ett bilföretag så kanske det också är relevant att ta med för att visa att du har ett intresse och på något sätt har varit i kontakt med branschen innan. Fundera lite och sålla i dina arbeten så bara det mest aktuella och relevanta kommer med. Skriv alltid datum, minst år, men helst också månad, så att arbetsgivaren tydligt kan följa det du har gjort och försök att inte lämna luckor i tiden då det kan se konstigt ut.

Studier

Beskriv vilka utbildningar du har. Det är samma här. Om du har läst på högskolan så är det inte intressant vilket gymnasium du har gått på. Men om det är relevant för tjänsten så kan du ta med det. Gick du estetisk linje på gymnasiet och nu söker jobb som ekonom på ett företag som sysslar med hantverk så kanske det kan vara till din fördel att ta med det.

Övrigt

Här tar du upp allt annat som du kan skryta med. Glöm till exempel inte att skriva att du har körkort även om det inte är relevant för tjänsten. Du kanske har gått andra kurser och utbildningar eller talar flera språk. Datorvana är en annan sak som arbetsgivaren ofta tittar på.

Referenser

Du kan välja om du vill ta med referenser i CVt eller lämna dem senare. I vissa annonser står det tydligt att de vill att man lämnar tre referenser och i sådana fall måste det vara med. Står det inte angivet kan du ta med det direkt om du vill eller vänta tills de frågar efter det. Men det är smart att hålla sina referenser uppdaterade om att man söker jobb så att de inte blir förvånade om en arbetsgivare kontaktar dem. Det ser inte bra ut.

Ett svar på ”Hur skriver man ett bra CV?”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *