Kategorier
Matematik Trafik

Hur räknar man ut bromssträckan?

Sträckan som en bil färdas från att man ser ett hinder på vägen tills att bilen står helt stilla delas upp i flera olika delar. Sträckan som i full hastighet medan föraren reagerar och innan den börjar bromsa kallas reaktionssträcka. Sträckan som bilen färdas allt långsammare från att föraren börjar bromsa tills att bilen står stilla kallas bromssträckan. Reaktionssträckan och bromssträckan tillsammans är bilens hela stoppsträcka.

Bromssträckan påverkas av en rad olika faktorer

Hastigheten: Den viktigaste faktorn för att avgöra bromssträckan är fordonets hastighet. Bromssträckan ökar kvadratiskt med hastigheten. Det betyder att dubbelt så hög hastighet leder till fyra gånger så lång bromssträcka.

Bromsar: Eftersom det är den sträckan som bilen färdas efter det att föraren har börjat bromsa så påverkas sträckan av hur nya bromsar bilen har. ABS bromsar förkortar nästan alltid bromssträckan men det beror på vägunderlaget.

Underlaget: Torr asfalt är det underlaget som ger den kortaste bromssträckan. Då blir det bra friktion mellan däcken och alfalten och bilen kan stanna upp så fort som möjligt. Vid vinterväglag eller regn så förlängs bromssträckan.

Däcken: Nya däck med bra däckdjup leder generellt till en kortare bromssträcka. Om däcken är slitna så förlängs bromssträckan och är det vinterväglag så krävs förstås vinterdäck för att bilen ska kunna bromsa snabbare.

Lutning: Om det är uppförsbacke så förkortas bromssträckan medan den förlängs om det är nedförsbacke.

Hur tungt fordonet är: Om det är en tung lastbil det är frågan om så kommer den att ha mycket längre bromssträcka en t ex en liten relativt lätt personbil.

Räkna ut bromssträckan

Bromssträckan räknas ut genom att man tar hastigheten i kilometer i timmen och plockar bort en nolla. Sedan tar man det talet gånger 0,4. Då får man fram bromssträckan i meter.

Exempel:

30 km/h ger 3 x 3 x 0,4 = 3,6 meter

50 km/h ger 5 x 5 x 0,4 = 10 meter

70 mk/h ger 7 x 7 x 0,4 = 19,6 meter

Denna typ av uträkning gäller vid torrt väder och på asfalt. Om det är is eller vatten på vägen eller om bilen har slitna däck så förlängs bromssträckan avsevärt.

Hela sträckan från det att ett hinder upptäcks till att bilen står stilla kallas för stoppsträcka. Se hur du kan räkna ut stoppsträckan här.

Läs också: Hur räknar man ut reaktionssträckan?

2 svar på ”Hur räknar man ut bromssträckan?”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *