Kategorier
Matematik

Omvandling av viktenheter

Kilo betyder tusen och det går just 1000 gram på ett kilo, eller kilogram som det egentligen heter. Mellan gram och kilo ligger hektogram (hg) vilket motsvarar 100 g. Till exempel så brukar oftast hektopriset på smågodis visas medan kilopriset på frukt och grönsaker. En storkonsument av godis skulle dock kunna upptäcka att 10 hg smågodis är 1 kg. Kostar sötsakerna 9,90 hg så motsvarar det 99 kr/kg. Kanske är det därför de skriver ut det så för att vi inte så enkelt ska jämföra det med kilopriset på till exempel äpplen som kan ligga på runt 20 kr/kg beroende på säsong.

Ett ton motsvarar 1000 kg och är det viktmått som brukar användas när vi pratar om tunga saker såsom bilar, fartyg och andra mycket stora ting. För att omvandla från ton till kg flyttas kommat tre steg. Om en lastbil väger 2,5 ton så motsvarar det 2500 kg.

Omvandla ounce och pound

En ounce är 28,35 gram. Det betyder att om vi ska omvandla från ounce till gram så måste vi ta antalet ounce gånger 28,35. Det ger att 10 ounces är 283,5 gram. När det blir större viktmängder brukar man gå över till att prata om pound. Ett pound motsvarar 16 ounces vilket i sin tur är 0,45 kg. Ska vi överföra ett viktmått från pound till kilo så tar vi det gånger 0,45 för att få summan i kilo. Observera att eftersom det är mindre än ett kilo kommer vi få ett tal som är ungefär hälften av vikten i pound. Vi kan också välja att räkna om det till gram. Då får vi istället ta antalet pound gånger 450 för att få vikten i gram. Har vi 50 pounds så blir det 22,5 kg men har vi 2 pound så kankse vi föredrar att räkna om det till 900 gram istället för 0,9 kg.

Omvandla stone

Viktmåttet stone kommer precis som det låter från det engelska ordet för sten. Det kommer från det engelska viktsystemet och används fortfarande i den anglosaxiska världen som en enhet när man pratar om kroppsvikt. En stone motsvarar 6,35 kilo. Det betyder att en person som väger 12,5 stone väger 12,5 x 6,35 kilo vilket är 79 kilo.

Läs också: Vad är SI-enheter? (Det metriska systemet)

Ett svar på ”Omvandling av viktenheter”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *