Kategorier
Matematik Trafik

Hur räknar man ut stoppsträckan?

 

Reaktionssträckan och bromssträckan tillsammans är bilens hela stoppsträcka. Den påverkas av många olika faktorer, både mänskliga och tekniska. Hastigheten är den viktigaste faktorn, ju högre hastighet ju längre blir både reaktions- och bromssträcka. Förarens uppmärksamhet är även den mycket viktig för hans förmåga att få stopp på fordonet i tid. Om föraren är utvilad, pigg och uppmärksam kommer han att börja bromsa direkt där faran uppmärksammas vilket förkortar reaktionssträckan och därmed den totala stoppsträckan avsevärt. Reaktionssträckan är den sträcka som bilen fortsätter i hög hastighet innan föraren börjar bromsa.

När föraren börjat bromsa och fordonet fortsätter framåt men i allt lägre hastighet kallar vi det för bromssträcka. Även vädret och därmed vägunderlaget spelar in på stoppsträckan då den förlängs vid halt väglag eller vatten på vägbanan. Här spelar även typen av bromsar och deras skick in så väl som däcken. På vintern är vinterdäck mycket viktigt för att förkorta bromssträckan och därmed den totala stoppsträckan.

Nu ska vi ta en titt på hur vi räknar ut den totala stoppsträckan.

Reaktionssträckan + bromssträckan = stoppsträckan

Då Stoppsträckan beror på både reaktionssträckan och bromssträckan så är det många olika faktorer som påverkar. Under rubrikerna reaktionssträckan och bromssträckan så kan du läsa mer i detalj vilka faktorer som påverkar och vad du kan göra för att förbereda dig så mycket som möjligt för att minska riskerna om väl olyckan skulle vara framme.

Reaktionssträckan + bromssträckan = stoppsträckan

Räkneexempel stoppsträcka

30 km/h

reaktionssträckan 3×3=9 meter

+ bromssträckan 3 x 3 x 0,4 = 3,6 meter

= bromssträckan 9 + 3,6 = 12,6 meter.

 

50 km/h

reaktionssträckan 5×3=15 meter

+ bromssträckan 5 x 5 x 0,4 = 10 meter

= bromssträckan 15 + 10 = 25 meter

 

70 km/h

reaktionssträckan 7 x 3=21 meter

+ bromssträckan 7 x 7 x 0,4 = 19,6 meter

= bromssträckan 21 + 19,6 = 40,6 meter

Denna uträkning är ungefärlig då stoppsträckan påverkas av en rad olika faktorer. Reaktionssträckan påverkas förutom hastigheten av hur snabba reaktioner föraren har. Detta i sin tur beror på om föraren är utvilad nykter och beredd. Under rubriken reaktionssträckan kan du läsa mer om hur dessa faktorer påverkar. Bromssträckan påverkas också av andra faktorer. Väglaget samt bilens däck har en inverkan på bromssträckan. Vinterväglag eller regn på vägbanan förlänger bromssträckan mer än det som anges i dessa räkneexempel. Vidare så ger bilens tyngd samt vägens lutning inverkan på bromssträckan och därmed på den totala stoppsträckan.

Läs också: Hur räknar man ut bromssträckan?

1 svar på ”Hur räknar man ut stoppsträckan?”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *