Vad är bruttolön?
Lön är den ersättning som utgår för ett utfört arbete. När man pratar om lön så är det bra att veta om man pratar om netto- och bruttolön för att det inte ska uppstå oklarheter och missförstånd. Bruttolön är lönen före skatt och nettolönen är lönen som man får ut när skatt och andra avgifter har dragits. I Sverige när man pratar om lön så pratar man oftast om bruttolön, dvs lön före skatten är dragen, medan i många andra länder pratar man om hur mycket man får ut, dvs nettolönen. För att räkna ut bruttolönen så måste man veta nettolönen samt hur många procent i skatt som är draget.
Vad är skattekil?
Skattekil kallar man den del av lönen som går till skatt och sociala avgifter alltså det som är skillnaden mellan brutto- och nettolönen. För att räkna ut bruttolönen tar man nettolönen gånger 100 och det man får ut då tar man delat på 100 minus skatteprocenten. Nu till ett exempel.
Hur räknar man ut nettolön?
Formel:
Nettolön x 100 / (100-skatteprocenten) = bruttolönen
Exempel:
Om man får ut 14 000 efter skatt och det är en skatt i kommunen på 30 % så blir uträkningen följande:
Nettolönen x 100 / (100 – skatteprocenten) = Bruttolönen
14 000 x 100 / (100-30)= Bruttolönen
1 400 000 / 70 = 20 000
Om du får ut 14 000 i lön efter skatt och skatten ligger på 30 % så har du en bruttolön på 20 000 kronor.
Tips:
För att komma ihåg skillnaden mellan brutto- och nettolön så kan man tänka på att nettolönen är nätt dvs den väger lite och är mindre än bruttolönen.
Ett svar på ”Vad är bruttolön?”
[…] ut. Men sedan dras skatten av och det du får in på kontot är nettolönen. Oftast talar man om bruttolönen, dvs lönen före skatt men det kan hända att det är nettolönen som är det intressanta. Om du […]