Kategorier
Hälsa och skönhet

Hur får man bättre hud?

Vilken hudtyp du har är delvis ärftligt och förändras i olika perioder i livet. Men det finns också saker som du själv kan göra för att förbättra din hud. Här kommer några enkla knep som kan ge minskade blemmor och minskade ålderstecken.

Tobak

Tobak är skadligt på så många sätt. Även för huden. Sluta på en gång.

Ät färsk frukt

Huden är kroppens största organ och den påverkas mycket av vad den får för näringsämnen. Antioxidanterna som finns i färgglada frukter och grönsaker har en positiv inverkan på huden.

Drick vatten

Vätska och framförallt vatten renar kroppen och gör av med slaggprodukter. Det gör underverk för huden.

Ät protein

Protein hjälper till att bygga upp kollagenet som finns i huden och gör att den behåller sin spänst och fasthet. Ät protein flera gånger om dagen och helst från fet fisk och baljväxter.

Dra ner på socker

Snabba kolhydrater minskar mängden kollagen i huden vilket gör den mindre fast och risken för rynkor ökar.

Vitaminer- både ät och smörj in dig

Vitaminer har också en positiv inverkan på huden. Framförallt A- och E-vitamin i krämform kan ha en positiv effekt på huden. Det är också bra att äta vitaminrikt.

Använd solkräm
  1. Det viktigaste för huden i det långa loppet är att den skyddas mot solens farliga stråling. Solen kan ge upphov till pigmentförändringar som är omöjliga att bli av med. Använd en ansiktskräm med solskyddsfaktor varje dag under sommarhalvåret och var extra försiktig om du åker till varmare breddgrader.
    Ladda med sömn

Det är viktigt för huden att sova tillräckligt mycket. Tänk på att om du har hårprodukter som glider ner i ansiktet under natten så kan de orsaka oren hy som kan leda till finnar.

Stressa inte

Det har visat sig att stresshormonet kortisol bryter ner kollagenet i huden. Det är långvarig stress som är särskilt skadlig och det är viktigt att man planerar in återhämtning i sin vardag för att hitta en hälsosam livsstil.

Hoppa över alkoholen

Alkohol har precis som snabba kolhydrater en negativ inverkan på kollagenmängden i huden. Det gör den slappare och mindre spänstig.

Motionera

När du rör på dig sätts blodcirkulationen igång i kroppen och stresshormonet kortisol minskar. Det ger minskad påverkan på kollagenförlusten.

Ta det lugnt med sminket

Smink som täcker igen porerna kan ge ökad produktion av finnar. Låt bli att sminka dig om du bara ska vara hemma eller om du ska träna och låt huden andras ett tag. Välj sminkprodukter som är bra för din hudtyp.

Varning för hårvårdsprodukter

Om du använder vax och andra feta produkter i håret så kan dessa leta sig ner i ansiktet och täppa till porerna under natten. Se till att tvätta bort rester av produkter innan du går och lägger dig.

Huden förändras under olika perioder i livet. Hormonerna spelar in och gör att det blir ökad produktion av acne under tonåren och att kvinnor från 40 år och uppåt oftast får torrare hud. Välj hudvårdsprodukter som passar din personliga hudtyp såväl som din period i livet.

Läs också: Hur blir man av med mjäll?

Ett svar på ”Hur får man bättre hud?”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *